Current Affairs August to December 2022: 700+ Questions


Every government entrance test, including those for the SSC, UPSC, railways, and banking, includes a subject on current affairs. All candidates who are getting ready for the 2023 tests must be well-prepared for this section. To help you with your preparation, current affairs from the previous six months—from August to December 2022—are provided in the form of more than 700+ questions. 

 

1.  Union Minister for Road Transport and Highways Nitin Gadkari has inaugurated India's second-largest cable-stayed Zuari Bridge in which state?

 

Answer: Goa

 

2.  Union Home and Cooperation Minister Amit Shah has launched the ‘Prahari’mobile app of which armed force?

 

Answer: Border Security Force (BSF)

 

3.  Dharmadam in           has become the first complete library constituency in India.

 

Answer: Kerala

 

4.  Which institute will function as the Secretariat for Science 20 (S20), the science working group of the Group of Twenty (G20)?

 

Answer: Indian Institute of Science (IISc), Bengaluru

 

5.  MahaMetro Corporation has raised Rs.3,568 crore for the 2nd phase of Nagpur Metro from

            .

 

Answer: Asian Development Bank (ADB) and European Investment Bank (EIB)

 

6.  Which health insurance company has joined hands with Swara Fincare to pay the EMIs of borrowers when hospitalized?

 

Answer: Niva Bupa Health Insurance

 

7.  Who has been appointed as the acting Central Vigilance Commissioner (CVC)?

 

Answer: Praveen Kumar Srivastava


 

8.  Benjamin Netanyahu has recently been sworn in as the Prime Minister of Israel for a record

           time.

 

Answer:

Sixth

 

9.  Which country's footballer Pele has passed away recently?

 

Answer:

Brazil

 

10.  Tata Power Renewable Energy (TPREL) will set up a 255-megawatt (MW) hybrid (wind and solar) power project in which state?

 

Answer:

Karnataka

 

11.  Which country’s Abdullah Abdul Samad Dashti has been appointed as the new UN

Coordinator for the Black Sea Grain Initiative?

 

Answer:

Kuwait

 

12.  With which company has the National Education Society for Tribal Students (NESTS) of the Ministry of Tribal Affairs tied up for the Future Engineer program?

 

Answer:

Amazon

 

13.  Which state government of India has approved the implementation of India’s first project to

conserve Nilgiri Tahr?

 

Answer:

Tamil Nadu

 

14.  Which Union Ministry of India has launched the "Stay Safe Online" campaign and the “G20 Digital Innovation Alliance” (G20-DIA) program?

 

Answer:

Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY)

 

15.  Which Union Ministry of India has signed a memorandum of understanding (MoU) with the Defence Research and Development Organization (DRDO) for the implementation of an early warning system?

 

Answer:

Ministry of Power

 

16.  Which two Indian institutes have collaborated with European Universities to build sensors for water quality?

 

Answer:

IIT Guwahati & IIT Bombay

 

17.  Who has been appointed as the Chairman of the National Highways Authority of India (NHAI)?

 

Answer:

Santosh Kumar Yadav

 

18.  Who has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) & Chairman of the Railway Board?

 

Answer:

Anil Kumar Lahoti

 

19.  Prabhu Chandra Mishra has been honoured with the Atal Samman Award (Atal Anveshi Shikhar Samman) for his excellence in the field of         .

 

Answer:

Science & Research

 

20.  NTPC Limited has signed a non-binding Memorandum of Understanding (MoU) with Tecnimont to develop commercial-scale green                                                                        production.

 

Answer:

Methanol

 

21.  Which edition of the North East Festival has been held in New Delhi?

 

Answer:

10th

 

22.  'Nowshera Folk Festival' has been organized in which state/ UT of India?

 

Answer:

Jammu & Kashmir

 

23.  Farhaan Behardien has recently announced his retirement from professional cricket. He is associated with which country's national cricket team?

 

Answer: South Africa

 

24.  Which Indian Institute of Technology (IIT), in collaboration with AIIMS Delhi, has developed the 'SwasthGarbh' mobile app for pregnant women?

 

Answer: IIT Roorkee

 

25.  Who has unveiled the 'Right to Repair' portal for consumers?

 

Answer: Piyush Goyal

 

26.  Who has won the Ambassador of Change Award for his outstanding work as a Student Mentor and contribution to the University of Canberra (UC) community?

 

Answer: Vishal Mittal

 

27.  Which state's Department of Information and Public Relations (DIPR) has recently been honoured with the "Effective Government Communication Award"?

 

Answer: Rajasthan

 

28.  The India-assisted 720 Megawatts Mangdechhu Hydroelectric Power Project has been handed to Druk Green Power Corporation (DGPC) in  .

 

Answer: Bhutan

 

29.  Recently, the Government of India (GoI) and the Government of             have entered into a Cessation of Operation Agreement with the Zeliangrong United Front (ZUF) to promote peace.

 

Answer: Manipur

 

30.  Indian Oil Corporation Limited (Indian Oil) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Central TB Division (CTD) under the Ministry of Health to undertake intensified TB elimination project in which two states of India?

 

Answer: Uttar Pradesh and Chhattisgarh

 

31.  Which Union Ministry of India has been appointed the nodal ministry for online gaming?

 

Answer:

Ministry of Electronics & Information Technology (MeitY)

 

32.  Which Union Ministry of India has launched the ‘City Finance Rankings 2022’?

 

Answer:

Ministry of Housing & Urban Affairs

 

33.  As per the news, ADB has signed a USD 125 million loan agreement with India to develop climate-resilient sewage collection and treatment, and drainage and water supply systems in three cities of      .

 

Answer:

Tamil Nadu

 

34.  Which lender has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Kerala Startup Mission to provide financial services to startups?

 

Answer:

HDFC Bank

 

35.                has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Council on Energy, Environment, and Water (CEEW) to cooperate on sustainable finance.

 

Answer:

International Financial Services Centres Authority (IFSCA)

 

36.  Recently, Tata Power has received a Rs.450 crore sustainable trade finance facility from MUFG Bank of  to fund its solar projects in India.

 

Answer:

Japan

 

37.  Who has been appointed as the MD & CEO of SBI Funds Management Limited (SBIFML)?

 

Answer:

Shamsher Singh

 

38.  As per the news, International Finance Corporation (IFC) has provided a loan of USD     million to HDFC Limited to boost Green Affordable Housing Finance in India.

 

Answer:

USD 400 million

 500 + Current Affairs                       1st August 31st December 2022

39.  Which general insurance company has launched the 'Respect Senior Care Rider' for Senior Citizens?

 

Answer:

Bajaj Allianz General Insurance Limited

 

40.  Which company has collaborated with Sony Entertainment Television and Sony LIV as the 'Payments Partner' for Shark Tank India season 2?

 

Answer:

Cashfree Payments

 

41.                   has become the first drone startup in India to receive 'Type Certification' and 'Remote Pilot Training Organisation' (RTPO) approval by the DGCA for Kisan Drones.

 

Answer:

Garuda Aerospace

 

42.  Which Indian institute program on Data Science has won the Wharton-QS Reimagine Education Awards 2022?

 

Answer:

IIT Madras

 

43.  As per the news, ISRO has successfully conducted the hot test of the CE-20 cryogenic engine. This engine is developed by     .

 

Answer:

Liquid Propulsion Systems Centre (LPSC)

 

44.  Who has authored a book titled “Forks in the Road: My Days at RBI and Beyond”?

 

Answer:

C Rangarajan

 

45.  Recently, Union Minister for Youth Affairs and Sports Anurag Thakur has inaugurated the Sports Science Centre in which place?

 

Answer:

Udupi, Karnataka

 

46.  Who has been elected as the new Prime Minister of Nepal?

 

Answer:

Pushpa Kamal Dahal 'Prachanda'

 

 


47.  ‘Balsnehi’ buses, an initiative to rehabilitate street-children, has been launched by which state of India?

 

Answer: Maharashtra

 

48.  Veer Bal Diwas is observed across India on 26th December to mark the martyrdom of the

“Sahibzades”, four sons of                    .

 

Answer: Guru Gobind Singh

 

49.  Sitiveni Rebuka has become the new Prime Minister of             .

 

Answer: Fiji

 

50.  Who among the following has won the Rabindranath Tagore Literary Prize 2021-22?

 

Answer: Sudeep Sen and Shobhana Kumar

 

51.  Who is the only Indian sportsperson to be featured in the top 25 in Forbes’ annual list of the

highest-paid female athletes in the world in 2022?

 

Answer: P.V. Sindhu

 

52.  Good Governance Day is observed annually on 25th December. This day is observed to commemorate the birth anniversary of which Indian personality?

 

Answer: Atal Bihari Vajpayee

 

53.  Which organization has won the GRIHA Exemplary Performance Award 2022, a top national-level Green Building Award?

 

Answer: Unique Identification Authority of India (UIDAI)

 

54.  Who has won the Sahitya Akademi Award 2022 in the English language for her novel "All The Lives We Never Lived"?

 


Answer: Anuradha Roy

 

55.  Which telecom company, in collaboration with Apollo Hospitals, has conducted India's first 5G-driven, AI-guided colonoscopy trials?

 

Answer: Bharti Airtel

 

56.  National Consumer Rights Day is observed annually on which date?

 

Answer: 24th December

 

57.  Who has become India's first Muslim female fighter pilot in the Indian Air Force (IAF)?

 

Answer: Sania Mirza (Uttar Pradesh)

 

58.  A musical event called ‘Dance to Decarbonise’ has been organized by which Union Ministry of India?

 

Answer: Ministry of Petroleum & Natural Gas

 

59.  National Farmers Day is observed annually on 23rd December to commemorate the birth anniversary of      .

 

Answer: Choudhary Charan Singh (India's fifth Prime Minister)

 

60.  The Indian Gas Exchange (IGX) has recently launched India's first Gas Price Index named '    '.

 

Answer: GIXI

 

61.  Which meeting of the Experts and Coordinators of the Shanghai Cooperation Organization's Interbank consortium (SCO-IBC) has been held in New Delhi?

 

Answer: 19th

 

62.  TATA Projects Limited has inked a Memorandum of Understanding (MoU) with the Council of Scientific and Industrial Research – Indian Institute of Petroleum (CSIR – IIP) to collaborate and work together towards ensuring clean energy solutions. The headquarters of the Indian Institute of Petroleum (IIP) is located in                                                                     .

 


Answer: Dehradun

 

63.  Which IT company has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Garuda Aerospace to fit advanced digital capabilities on its drones?

 

Answer: Cognizant

 

64.  Who has been appointed as the Chairperson of the New Delhi International Arbitration Centre (NDIAC)?

 

Answer: Justice Hemant Gupta

 

65.  H. R. Keshava Murthy has passed away recently. He was a noted exponent of                                                                                                                         .

 

Answer: Gamaka

 

Gamaka, also known as kaavya vaachana, is a form of storytelling by singing that originated in Karnataka.

 

66.  ‘Drink from Tap' facility has been launched by which state of India?

 

Answer: Odisha

 

67.  Union Cabinet has recently approved the revision of the pension of Armed Forces Pensioners under One Rank One Pension (OROP) with effect from 1st July 2019. What is the estimated annual expenditure for the implementation of the revision?

 

Answer: Rs.8,450 crore

 

68.  Wipro has signed a multi-year partnership with Finastra for the digital transformation of corporate banks in which region?

 

Answer: Middle East

 

69.  Union Minister for Road Transport and Highways Nitin Gadkari has launched one of India's first-ever ‘Surety Bond Insurance’ for infrastructure projects. This Surety Bond Insurance is a product of        .

 

Answer: Bajaj Allianz General Insurance

 

70.  Which lender has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Controller General of Defence Accounts (CGDA) to set up SPARSH service centres for Defence pensioners?

 

Answer: Bandhan Bank

 

71.  Paytm has introduced ‘Paytm Payment Protect’, a group insurance plan, in collaboration

with           .

 

Answer: HDFC ERGO General Insurance

 

72.  As per the 1Lattice data, which lender has topped the debit card segment?

 

Answer: State Bank of India (SBI)

 

73.  A recently launched 'FIT Rank' is a comprehensive ranking system for               .

 

Answer: Micro, Small & Medium Enterprises (MSME)

 

Credit bureau TransUnion CIBIL, in collaboration with Online PSB Loans and Small Industries Development Bank of India (SIDBI), has launched the 'FIT Rank'.

 

74.  Jammu and Kashmir (J&K) Bank has recently signed a Memorandum of Understanding with the Administration of Ladakh union territory, conferring preferential status to each other. The headquarters of J&K Bank is located in  .

 

Answer: Srinagar

 

 

 

75.  Which company has tied up with the National Skill Development Corporation (NSDC) to provide training and digital certification to thousands of unskilled workers?

 

Answer: Urban Company


76.  Which lender has won IBSi Global FinTech Innovation Awards 2022 in the Best CRM System Implementation and Most Impactful Project categories?

 

Answer: RBL Bank

 

77.  The Indian Navy has launched the Indian Navy Ship (INS)                  ”, the first of 16 indigenously built Anti-Submarine Warfare Shallow Water Craft (ASW SWC) (Yard 3029), at shipbuilding facility of Larsen & Toubro (L&T) in Kattupalli, Chennai, Tamil Nadu.

 

Answer: Arnala

 

INS Arnala is built by Garden Reach Shipbuilders and Engineers (GRSE) Kolkata.

 

78.  Recently, E2S Power has signed an agreement with India Power Corporation Ltd (IPCL) for a

            kilowatt hour (kWh) pilot thermal energy storage unit to be operated in India.

 

Answer: 250 kWh

 

79.  To develop domestic satellite QKD (quantum key distribution) products, Indian National Space Promotion and Authorization Centre (IN-SPACe) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with    .

 

Answer: QNu Labs

 

80.  Puma India has roped           as its new Brand Ambassador.

 

Answer: Anushka Sharma

 

81.  Recently,               National Oil Company and Atlantic, Gulf, and Pacific (AG&P) have signed an 11-year charter agreement to use a Liquefied Natural Gas (LNG) carrier as a floating storage unit in India.

 

Answer: Abu Dhabi

 

82.  Which Indian city will host the Asian Wrestling Championships 2023?

 

Answer: New Delhi

 

83.  Kalyani Group has recently launched India's first Green             Brand "KALYANI FeRRESTA".

 

 

Answer:

Steel

 

84.                     has launched a programme to create 'Impact Leaders' in the areas of Environmental-Social-Governance (ESG).

 

Answer: Indian Institute of Corporate Affairs (IICA)

 

85.  As per the UI Green Metric World University Rankings 2022,             has topped among the Indian universities with a global rank of 121.

 

Answer: Manipal Academy of Higher Education (MAHE)

 

86.  Who has become the only Indian to feature on the 50 Greatest Actors of All Time List of Empire Magazine?

 

Answer: Shah Rukh Khan

 

87.  Who has been signed as a brand ambassador for Pepsico India's packaged-water brand Aquafina?

 

Answer: Katraina Kaif

 

88.  Which three states/UTs of India have emerged as the best-performing states on the Social Progress Index (SPI) 2022, a report released by Economic Advisory Council-Prime Minister (EAC-PM)?

 

Answer: Puducherry, Lakshadweep, and Goa

 

89.  Sethrichem Sangtam has been awarded the first Rohini Nayyar prize for transforming farmers' lives in which state?

 

Answer: Nagaland

 

90.  Who has become the first nominated Member of Parliament (MP) to be appointed to the panel of Vice chairperson in the Upper House (Rajya Sabha)?

 

Answer: P.T. Usha



500 + Current Affairs                       1st August 31st December 2022

91.  As per the 77th round of the Situation Assessment Survey (SAS) of Agricultural Households in the rural areas of India, which state of India has topped the list of average monthly income per agricultural household?

 

Answer: Meghalaya

 

92.                   have become the first African nations to sign the Artemis Accords during the first- ever US-Africa Space Forum.

 

Answer: Nigeria and Rwanda

 

 

 

93.  Who has been appointed as the Chairperson of the Atomic Energy Regulatory Board (AERB) for a period of three years?

 

Answer: Dinesh Kumar Shukla

 

94.  The Government of            has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Austin University in San Francisco, USA, to build the Austin Smart City of Knowledge.

 

Answer: Uttar Pradesh

 

95.  In which state, India's 1st, and World's 2nd Infantry Research Centre & Museum has been established?

 

Answer: Madhya Pradesh

 

96.  As per the National Science Foundation (NSF)’s Science & Engineering Indicators 2022 report of the United States, India’s position globally in scientific publications, has improved from 7th position in 2010 to      position in 2020.

 

Answer: Third

 

97.  The 15th Conference of the Parties (COP15) to the United Nations Convention on Biological Diversity (CBD) has been held in       .

 

Answer: Montreal, Canada

 

The conference has adopted the Kunming-Montreal Global Biodiversity Framework (GBF) to protect the world’s lands and oceans and provides financing to save biodiversity in the developing world.

 

98.  Which Indian Naval Sailing Vessel (INSV) will participate in the 50th edition of the Cape Town to Rio Race 2023?

 

Answer: Tarini

 

99.  Which country has tied up with PTC India Ltd to purchase 600 MW power from the Indian power market in order to meet power requirements during the dry winter season?

 

Answer: Bhutan

 

100.  Who has won the Mrs World 2022 title?

 

Answer: Sargam Koushal (Jammu & Kashmir)

 

101.  India, current president of the United Nations Security Council (UNSC), has launched a

                to promote accountability for crimes against peacekeepers.

 

Answer: Group of Friends

 

Bangladesh, Egypt, France India, Morocco and Nepal are the co-chairs of Group of Friends.

 

102.  Argentina has won the 2022 FIFA Men's World Cup by defeating France in the final. This is Argentina's  FIFA World Cup title.

 

Answer: Third

 

103.  Leo Varadkar has become the Prime Minister of           for a second time.

 

Answer: Ireland

 

104.  Which country's hockey team has defeated Spain to win the FIH Women's Nations Cup 2022?

 

Answer: Indian Women’s Hockey Team

 

 

105.  India has won the T20 World Cup 2022 for the Blind by defeating which team?

 

Answer: Bangladesh

 

106.  The Indian Naval Ship (INS)                      (D67), the second of the four ‘Visakhapatnam’ class destroyers, also known as Project 15B class of stealth guided-missile destroyers, has been commissioned in the presence of Defence Minister Rajnath Singh at Naval Dockyard, Mumbai.

 

Answer: Mormugao

 

INS Mormugao has been developed by Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL), Mumbai

 

107.  As per the news, Prime Minister Narendra Modi has inaugurated Spawn Laboratory and Integrated Beekeeping Development Centre in which state of India?

 

Answer: Meghalaya

 

108.  Which life insurance company has launched the 'Emerging Opportunities Fund'?

 

Answer: Tata AIA Life Insurance

 

109.  Reliance General Insurance Company Ltd. (RGICL) has launched a first-of-its-kind premium health insurance product named ' '.

 

Answer: Reliance Health Infinity Policy

 

110.  Recently, SIDBI has tied up with M1xchange as the financier to provide liquidity to                                                                                                                       .

 

Answer: MSMEs

 

111.  IREDA Limited has signed a loan agreement worth Rs.4,444.71 crore with SJVN Green Energy for a 1,000 MW solar power project in .

 

Answer: Bikaner, Rajasthan

 

112.  Recently, HDFC Securities has launched a Google search-driven education platform named "         ".



 

Answer:

Roots

 

113.  AU Small Finance Bank has recently (December 2022) entered into a bancassurance partnership with        .

 

Answer: HDFC Life

 

114.  Which small finance bank has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Controller General of Defence Accounts (CGDA) to act as a SPARSH service centre?

 

Answer: Equitas Small Finance Bank

 

115.  Gofrugal Technologies has collaborated with which lender to empower SMEs towards the Open Network for Digital Commerce (ONDC)?

 

Answer: DBS Bank India

 

116.  Which lender has introduced ZERO Fee Banking on savings accounts?

 

Answer: IDFC FIRST Bank

 

117.  A report titled “Striving for Clean Air: Air Pollution and Public Health in South Asia” states that South Asia is home to 9 of the world’s 10 cities with the worst air pollution, and there is a requirement of urgent action to curb it. The report is released by                                                                                            .

 

Answer: World Bank

 

118.  Recently, the 16th edition of Exercise 'Surya Kiran-XVI' has been conducted between India and which country?

 

Answer: Nepal

 

119.  The Surface Water and Ocean Topography (SWOT) satellite has successfully launched to map all of the world's oceans, lakes, and rivers. The satellite is a joint initiative of which two countries?

 

Answer: USA & France

 

120.  Who has been awarded PETA India's 2022 Person of the Year title?



Answer: Sonakshi Sinha


 

121.  International Migrants Day is observed annually on which date?

 

Answer: 18th December

 

122.  A scheme named 'Friends of Library' has been launched by which state/UT of India?

 

Answer: Tamil Nadu

 

123.  A Memorandum of Understanding (MoU) has been signed between the Cotton Corporation of India (CCI) Limited and TEXPROCIL on Branding, Traceability, and Certification of      ”.

 

Answer: Kasturi Cotton

 

124.  Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog, and UNDP India have launched the         edition of ''Youth Co: Lab'', Asia Pacific’s largest youth innovation movement, to support young social entrepreneurs.

 

Answer: Fifth

 


125.  Reliance Consumer Products has recently launched its made-for-India Fast-Moving Consumer Goods (FMCG) brand named '     ' in Gujarat.

 

Answer: Independence

 

126.                     have won the ITF World Champions 2022 under the ITF Singles World Champions category.

 

Answer: Iga Swiatek and Rafael Nadal

 

127.                  has been re-elected as the Prime Minister of Denmark.

 

Answer: Mette Frederiksen

 

 

128.  Who is the author of book titled ‘Bravehearts of Bharat’?

 

Answer: Vikram Sampath

 

129.  Which state of India has become the first to launch its own Climate Change Mission?

 

Answer: Tamil Nadu

 

130.  Tamil Nadu Chief Minister M.K. Stalin has inaugurated the statue of 'Mahakavi Subramaniam Bharathiar' at the renovated house of Bharathiyar at                                                                               .

 

Answer: Varanasi, Uttar Pradesh

 

131.  Which Indian city will host the 8th India International Science Festival 2022 in January 2023?

 

Answer: Bhopal, Madhya Pradesh

 

132.  Recently, India has hosted the first G20 Finance and Central Bank Deputies (FCBD) meeting under its G20 Presidency in which place?

 

Answer: Bengaluru, Karnataka

 

133.  Recently, the United Nations Economic and Social Council (ECOSOC) has adopted a resolution to remove which country from its Women's rights body-the UN Commission on the Status of Women (CSW)?

 

Answer: Iran

 

134.  MeitY Startup Hub has collaborated with which company to support 100 Indian startups scale their app businesses?

 

Answer: Google

 

135.  Which company has partnered with Viasat to deliver satellite internet access to 10 million people worldwide by 2025?

 

Answer: Microsoft

 

136.  Rajeev Kumar Vishnoi has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of which company?

 

Answer: NHPC Limited

 

137.  Unnati Hooda, seen in the news recently, is associated with which sports?

 

Answer: Badminton

 

Unnati Hooda (Haryana) has become the first Indian to win a medal in the U17 category in the Badminton Asia Junior Championships 2022.

 

138.  Which Indian company has secured the top position in the SIPRI Top 100 Arms-producing and Military Services Companies, 2021?

 

Answer: Hindustan Aeronautics Limited (HAL)

 

139.  The 6th edition of Indo - Kazakhstan joint training exercise “KAZIND-22” has been held in

             .

 

Answer: Umroi, Meghalaya

 

140.  With which country India has signed a joint declaration of Intent on migration and mobility?

 

Answer: France

 

141.  As per the news, the Government of India (GoI) has granted the Geographical Indication (GI) tag to 'Gamocha', a symbol of the culture and identity of Assam. What is Gamocha?

 

Answer: Towel

 

142.  New York has topped the Worldwide Cost of Living (WCOL) Index 2022 published by the Economist Intelligence Unit (EIU). Which other city has also stood first in the index?

 

Answer: Singapore

 

143.  Shaji K.V. has become the new Chairman of                .

 

Answer: National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

 

 

144.  Dr Jeremy Farrar has become the new Chief Scientist of the World Health Organization (WHO). He will replace          .

 

Answer: Soumya Swaminathan

 

145.  For the design and development of a Two-Stage to Low Earth Orbit all-liquid small satellite launch vehicle, MTAR Technologies has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with

               .

 

Answer: Indian National Space Promotion and Authorization Centre (IN-SPACe)

 

146.  Sulochana Chavan has passed away recently. She was a noted             singer.

 

Answer: Lavani

 

147.  Shenu Agarwal has been named the new Managing Director (MD) and Chief Executive Officer (CEO) of       .

 

Answer: Ashok Leyland

 

148.  Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated the Mopa International Airport in

          .

 

Answer: Goa

 

The Mopa International Airport has been named after former Chief Minister Manohar Parrikar.

 

149.  Which Indian Naval Ship (INS) has participated in the 39th edition of IND-INDO CORPAT

between the Indian Navy and the Indonesian Navy?

 

Answer: INS Karmuk

 

150.  Who has been honored with the 25th Sri Chandrasekarendra Saraswathi National Eminence Award (SIES) for public leadership?

 

Answer: Venkaiah Naidu (Former Vice President)

 

151.  A seed farm in               has become India’s first carbon-neutral farm.

 

Answer: Aluva (Kerala)

 

152.  Sukhwinder Singh Sukhu has become the new Chief Minister of which state of India?

 

Answer: Himachal Pradesh

 

153.  Bhupendra Patel has been sworn in as the 18th Chief Minister of Gujarat. How many legislative assembly seats are there in Gujarat?

 

Answer: 182

 

154.  According to the recently released Hurun Global 500 list 2022, India, with 20 most valuable companies in the world, has been ranked  among countries that are home to the world’s top 500 firms.

 

Answer: 5th

 

155.  Which state of India has received an award for 'Best Practice in Advocacy, Communication, and Social Mobilisation in Tuberculosis control'?

 

Answer: Meghalaya

 

156.                has won the BWF Female Para-Badminton Player of the Year award 2022.

 

Answer: Manisha Ramadass

 

157.  India's first 3D bioprinting Centre of Excellence (CoE) has been inaugurated in which institute?

 

Answer: IISc Bengaluru

 

158.  Who has won the Best Direction (Fiction) award for the film “Minnal Murali” at the 2022

Asian Academy Creative Awards?

 

Answer: Basil Joseph

 

159.  Who has won the 2022 WTA Player of the Year Award?

 

Answer: Iga Swiatek (Poland)

 

 

160.  With which country India has signed an agreement worth over Rs.101 million to fast-track three High Impact Development Projects (HICDPs) in the education, healthcare and drinking water sectors?

 

Answer: Nepal

 

161.  Which bloc has established an open International Climate Club to fight global warming?

 

Answer: Group of Seven (G7) nations

 

162.  National Energy Conservation Day, also known as Energy Efficiency Day, is observed annually across India on  .

 

Answer: 14th December

 

163.  Kalyani Rafael Advanced Systems (KRAS) has recently rolled out its 100th Medium Range Surface to Air Missile (MRSAM) mid-section kit for delivery to the Indian Army and Air Force. What is the range of MRSAM missile?

 

Answer: 70 km

 

164.  Who has been named the Chief Executive Officer (CEO) of the organizing committee for the 2032 Olympic and Paralympic Games?

 

Answer: Cindy Hook

 

165.  International Universal Health Coverage Day is observed annually on 12th December. What is the theme of International Universal Health Coverage Day 2022?

 

Answer: ‘Build the world we want: A healthy future for all’

 

166.  Which Indian steel company has been awarded with FICCI CSR Special Commendation Award for its efforts to counter the COVID-19 pandemic?

 

Answer: Jindal Steel and Power

 

167.  To support MSME exporters in India showcasing their products on the Indian Business Portal (IBP), Federation of Indian Export Organizations (FIEO) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with which company?

 

Answer: Shiprocket

 

168.  Recently, Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) has launched a personalized calculator for subscribers to calculate their retirement Income. What is the name of the calculator?

 

Answer: “NPS Prosperity Planner”

 

 

 

169.  Universal Sompo General Insurance has collaborated with which company to launch a special integrated offering for customers?

 

Answer: Zopper

 

170.  Which lender has launched the 6th ‘Parivartan Smartup Grants’ in partnership with the Government of India's flagship initiative 'Startup India'?

 

Answer: HDFC Bank

 

·         To support the farming community in Andhra Pradesh, Karnataka and Tamil Nadu states, Lawrencedale Agro Processing India (LEAF) has inked a pact with HDFC Bank.

 

171.  As per the latest news, National Investment and Infrastructure Fund Limited (NIIFL) has collaborated with          Infrastructure Development Board to develop the infrastructure opportunities.

 

Answer: Tamil Nadu

 

172.  Recently, PNB Housing Finance has introduced a low-cost home loan programme named '    '.

 

Answer: Roshni

 


173.  As per the news, India and ADB have signed a USD 3 million project readiness financing (PRF) facility to assist preparatory operations for designing the "    Municipal Infrastructure Development Project".

 

Answer: Agartala

 

·         IIFL Home Finance (IIFL HFL) and ADB have recently organised the 'Kutumb' event in Delhi to discuss scope around green affordable housing in India.

·         ADB has approved a loan of USD 780 million to build new lines for Chennai’s metro rail

and improve the network’s connectivity with bus and feeder services.

·         ADB has also approved a USD 300 million loan to upgrade more than 300 kilometres of state highways and major district roads in Assam, including six road sections in the state's western, central, and southern regions.

·         ADB has approved a USD 250 million policy-based loan to support the Government of

India’s wide-ranging reforms that aim to strengthen and modernize the country’s logistics infrastructure, improve efficiency, and lower the cost in the logistics sector. The loan will finance the first subprogram of the Strengthening Multimodal and Integrated Logistics Ecosystem Program.

 

174.  A Memorandum of Understanding (MoU) has been signed between the Small Industries Development Bank of India (SIDBI) and the Small and Medium Enterprises General Authority of            to develop MSMEs ecosystem.

 

Answer: Saudi Arabia

 

175.  Which state has hosted the India Climate and Development Partners' Meet 2022 in collaboration with World Bank?

 

Answer: Kerala

 

176.  Which lender has signed a co-lending agreement with SV CreditLine for Rs.500 crore loan exclusively to women borrowers?

 

Answer: IndusInd Bank

 

177.  RBL Bank, in collaboration with Paisabazaar.com, has launched a new co-created credit card named '   '.

 

Answer: Duet

 

178.  ASK Capital Management Private Limited (ASK Capital) has received approval from the Central Bank of   to launch an India-based fund namely 'ASK Indian Entrepreneur Fund' through the UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) route.

 

Answer: Ireland

 

179.  India's first private market index has been launched by which company?

 

Answer: StocX.in

 

180.  In December 2022, the Federal Reserve Bank of            has appointed Indian-origin Sushmita Shukla as its First Vice President, and Chief Operating Officer (COO).

 

Answer: New York

 

181.  Ishan Kishan has become the fastest double centurion in One Day International (ODIs) by breaking the previous record of whom?

 

Answer: Chris Gayle

 

182.  Who has been named the interim CEO of Penguin Random House?

 

Answer: Nihar Malviya

 

183.  International Lusophone Festival has been held in which state of India?

 

Answer: Goa

 

184.  Indian Naval Ships (INS) Kochi, Kavaratti and Sumedha have recently participated in the maiden International Fleet Review (IFR) 2022 conducted by .

 

Answer: Bangladesh Navy

 

185.  Who has been named the first "Global Ambassador for Diabetes"?

 

Answer: Sheikh Hasina (Prime Minister of Bangladesh)

 

186.  Which organization has created a Gender Toolkit based on “Enabling gender-responsive urban mobility and public spaces”?

 

Answer: World Bank

 

187.  International Anti-Corruption Day is observed annually on which date?

 

Answer: 9th December

 

Theme 2022: “UNCAC at 20: Uniting the World Against Corruption”

 

188.  Justice Tashi Rabstan has been appointed as the Acting Chief Justice of the High Court of

             .

 

Answer: Jammu & Kashmir and Ladakh

 

189.  'Sultan' is an autobiography of                 .

 

Answer: Wasim Akram

 

190.  Who has become the first woman President of Peru?

 

Answer: Dina Boluarte

 

191.                  has been named Time's Person of the Year for 2022?

 

Answer: Ukrainian President Volodymyr Zelensky and "the spirit of Ukraine”

 

192.  Union Finance Minister Nirmala Sitaraman has been featured in the Forbes’ annual list of The World’s 100 Most Powerful Women for the fourth time in a row. She has been ranked

        in the list.

 

Answer: 36th

 

193.  UAE has been ranked first in the Passport Index 2022. What is the rank of India in this index?

 

Answer: 87th

 

194.  Arun Kumar Singh has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of

             .

 

Answer: Oil and Natural Gas Corporation (ONGC)

 

195.  Who has been appointed as the Chair of B20 India?

 

Answer: N Chandrasekaran (Chairman of Tata Sons)

 

196.  India’s first Drone Skilling and Training Virtual E-Learning Platform has been inaugurated at which place?

 

Answer: Chennai

 

197.  As per the latest news, ISRO has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with

Social Alpha to launch                    , India’s first dedicated platform for innovation curation and

venture development for the burgeoning space entrepreneurial.

 

Answer: SpaceTech Innovation Network (SpIN)

 

198.  Who has been named the Female and Male World Athlete of the Year 2022?

 

Answer: Sydney McLaughlin-Levrone and Mondo Duplantis

 

199.  Mina Sue Choi has been crowned Miss Earth 2022. She belongs to which country?

 

Answer: South Korea

 

200.  Who has been named by the Uttarakhand government as its brand ambassador?

 

Answer: Prasoon Joshi

 

201.  Which nation will host the 12th World Hindi Conference in February 2023?

 

Answer: Fiji

 

202.  India's first payment gateway to support Credit Card Transactions on Unified Payments Interface (UPI) is   .

 

Answer: Razorpay

 

203.  In December 2022, ICICI Lombard General Insurance has entered into a Bancassurance tie-up with which small finance bank?

 

Answer:

AU Small Finance Bank

 

204.  Which lender has launched the 'Football Fiesta' campaign to celebrate the FIFA World Cup 2022?

 

Answer:

Federal Bank

 

205.  Bharti Airtel has joined hands with which company to develop undersea cable infrastructure for high-speed internet?

 

Answer:

Meta

 

206.  Who has become the new President of the Table Tennis Federation of India (TTFI)?

 

Answer:

Meghna Ahlawat

 

207.  Mumbai has been ranked           in the 'Prime Global Cities Index Q3 2022' published by Knight Frank.

 

Answer:

22nd

 

Dubai (UAE) has topped the index, followed by Miami (USA), and Tokyo (Japan).

 

208.  Which country's Air Force has launched its newest nuclear stealth bomber named 'B-21 Raider'?

 

Answer:

USA

 

209.  Researchers at IIT Madras have developed and deployed a device called                                                                                                   that can generate electricity using energy from sea waves.

 

Answer:

‘Sindhuja I’ or ‘Ocean Wave Energy Converter’

 

210.  Which Indian city will host the ‘Technotex 2023’?

 

Answer:

Mumbai

 

211.  India's first Gold ATM has been launched in which city?

 

Answer: Begumpet, Hyderabad

 

212.  What is the rank of India in the Social Hostilities Index (SHI) 2020 released by the US think- tank Pew Research Center?

 

Answer: First

 

213.  Which country has recently sanctioned a fund of €80.2 million for the development of

Kaziranga National Park?

 

Answer: France

 

The Agence Française de Développement (AFD) has sanctioned a fund of €80.2 million for a 10-year period, between 2014-2024.

 

214.  Which state of India has become the first to have an independent department for the welfare of Divyang?

 

Answer: Maharashtra

 

215.  India has been ranked 48th in the Global Aviation Safety Rankings 2022 by the International Civil Aviation Organization (ICAO). Which other country has also secured the same position?

 

Answer: Georgia

 

Singapore has been ranked at the top of the list, followed by the UAE at the second and South Korea at the third position.

 

216.  Which city has hosted the 17th session of the Intergovernmental Committee for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage?

 

Answer: Rabat (Morocco)

 

217.  To establish the Australia-India Centre for Energy (AICE), which Indian institute has tied up with Australian Universities?

 

Answer: IIT Madras

 

218.  Which state of India has become the first to introduce the “Open Loop Ticketing System”

for roadways buses?

 

Answer: Haryana

 

219.  World Soil Day is observed annually on               .

 

Answer: 5th December

 

Theme 2022: "Soils: Where food begins”

 

220.  As per the Tribal Development Report 2022, tribal communities are at the bottom of

India’s development pyramid. The report is launched by                .

 

Answer: Bharat Rural Livelihood Foundation (BRLF)

 

221.  Which lender has won the "Banker's Bank of the Year Award 2022" for the Indian segment of the Global Banking Summit?

 

Answer: Canara Bank

 

222.  Who has won the 'Pride of Central India 2022' award for transforming the lives of rural farmers?

 

Answer: Atul Patidar (Farmkart's founder and CEO)

 

223.  Which team has won the 2022–23 Vijay Hazare Trophy title by defeating Maharashtra?

 

Answer: Saurashtra

 

224.  Which Indian state police has become the first to award Idol wing members with a 'digital medal'?

 

Answer: Tamil Nadu

 

225.  Who has been appointed as the Chairman of the National Statistical Commission (NSC)?

 

Answer: Rajeeva Laxman Karandikar

 

226.  International Day of Banks is observed annually on which date?

 

Answer:

4th December

 

227.                       has launched India's first Passive Tax Saver Fund.

 

Answer:

IIFL Mutual Fund

 

228.  BookMyForex has launched the 'Interbank Rate Multi-Currency Forex Card', India's first true zero markup travel card, in association with M2P Fintech, and which lender?

 

Answer:

Yes Bank

 

229.                   has become the first company to file a confidential Draft Red Herring Prospectus (DRHP) with the Securities & Exchange Board of India (SEBI) for its Initial Public Offering (IPO).

 

Answer:

Tata Play

 

230.  As per the latest news, IDFC Asset Management Company (AMC) will be renamed as

          .

 

Answer:

Bandhan AMC

 

231.  As per the 2022 Burgundy Private Hurun India 500 report,             has topped the list of

India’s most valuable company in unlisted space.

 

Answer:

Serum Institute of India

 

232.  A book titled "The Chipko Movement: A People’s Movement" has won the Kamaladevi

Chattopadhyay NIF Book Prize 2022. Who is the author of this book?

 

Answer:

Shekhar Pathak

 

The book has been translated from Hindi by Manisha Chaudhry.

 

233.  Where is the International Gita Mahotsava (IGM) -2022 held?

 

Answer:

Kurukshetra (Haryana)

 

234.  The 12th edition of Exercise Agni Warrior, a bilateral exercise between the Singapore & Indian Army, has been held at Devlali in         .


 

Answer: Maharashtra

 

235.  Nagaland has observed which edition of the Hornbill Festival in 2022?

 

Answer: 23rd

 

236.  Bandipora district of               has hosted the first Tribal Winter Festival.

 

Answer: Jammu & Kashmir

 

237.  With which country India has signed an agreement for Economic Development Cooperation Fund (EDCF) loan to establish an Intelligent Transport System on the Nagpur- Mumbai Super Communication Expressway Project?

 

Answer: South Korea

 

238.  Protean eGov Technologies has tied up with which payment bank to expand PAN card issuance services in India, especially in rural areas?

 

Answer: Fino Payment Bank

 

 

 

239.  Which country has recently (December 2022) introduced a proposal to provide 1 billion Euro for energy transition projects in India?

 

Answer: Germany

 

·         India has recently signed a Comprehensive Migration and Mobility Agreement with Germany.

 

The lines of credit will be provided by KfW Development Bank.

 

240.  World AIDS Day is observed annually on 1st December. What is the theme of World AIDS Day 2022?


Answer: Equalize



 

241.  As per the news, the Government of India (GoI) has provided financial assistance of USD 100 million to which country?

 

Answer: Maldives

 

242.  SBM Bank India has tied up with Open Financial Technologies to launch Asia's first end-to- end Embedded Finance platform named '  '.

 

Answer: Zwitch

 

243.  Yes Bank has collaborated with TurtleFin, India's leading insurtech platform, to build '      ', a first-of-its-kind comprehensive technology platform, which will bring multiple insurance partners onto a common platform.

 

Answer: EasyNsure

 

244.  Which country's former President Jiang Zemin has passed away recently?

 

Answer: China

 

245.  As per the Special Bulletin on Maternal Mortality Ratio (MMR) released by the Registrar General of India (RGI), the Maternal Mortality Ratio (MMR) of India has declined from 130 in 2014-16 to per lakh live births in 2018-20.

 

Answer: 97

 

Assam has the highest MMR of 195 while Kerala has the lowest of 19 per lakh live births.

 

246.  Union Minister of Commerce and Industry Piyush Goyal has inaugurated the                                                                                                                 edition of India International Trade Fair (IITF) in New Delhi.

 

Answer: 41st

 

247.  Recently, SEBI has restructured its 16-member advisory committee pertaining to Foreign Portfolio Investors (FPIs). Who will now head the committee?

 

Answer: Hasmukh Adhia

 

 

 

·         SEBI has also restructured its Social stock exchange committee. The 18-member committee will now be headed by R Balasubramaniam, chairman of Grassroots Research and Advocacy Movement (GRAAM).

·         SEBI has increased the investment limit of mutual funds (MFs) in debt instruments issued by a single issuer to 12% of the Net Asset Value (NAV) from 10% on all new schemes.

·         SEBI has recently reduced the timeline for listing of debt securities issued on a private placement basis to T+3 days from the current timeline of T+4 days.

 

248.  Which lender has recently entered into bancassurance partnerships with Cholamandalam MS General Insurance Company Ltd and Max Life Insurance Company?

 

Answer: Tamilnad Mercantile Bank

 

·         Tamilnad Mercantile Bank has entered into a bancassurance partnership with Bajaj Allianz Life Insurance to sell the private insurer’s term, annuity, and other value- packed products across its 500 branches.

 

249.  Which lender has partnered with Actyv.ai to provide finance to dealers?

 

Answer: Kotak Mahindra Bank

 

250.  Sundararaman Ramamurthy has been named the new MD & CEO of which company?

 

Answer: BSE Limited

 

251.  Who has been elected as the President of the Indian Olympic Association (IOA)?

 

Answer: Pilavullakandi Thekkeraparambil Usha (P.T. Usha)

 

252.  Which team has won the Davis Cup title 2022 after defeating Australia?

 

Answer: Canada

 

Important Appointments of December

 

Post/Designation

Person

State/Country/Organization

Remark

Foreign Secretary

Vinay Mohan

Kwatra

Government of India

 

 



 

Chairman

Rajeeva Laxman

Karandikar

National Statistical

Commission (NSC)

 

 

Chairman and Managing Director

(CMD)

K V Suresh Kumar

Bharatiya Nabhikiya Vidyut Nigam Ltd (BHAVINI)

 

President

Meghna Ahlawat

Table Tennis Federation of

India (TTFI)

 

Secretary-General

Kamlesh Mehta

Table Tennis Federation of

India (TTFI)

 

Treasurer

Patel Nagender

Reddy

Table Tennis Federation of

India (TTFI)

 

Chair

N Chandrasekaran

B20 India

 

CMD

Arun Kumar Singh

Oil and Natural Gas

Corporation (ONGC)

 

President

Dina Boluarte

Peru

She is the first woman President

of Peru.

Acting Chief Justice of the High Court

Justice Tashi Rabstan

Jammu and Kashmir (J&K) and Ladakh

He has succeeded Justice

Ali Mohd Magrey.

Vice President, and Chief Operating Officer

(COO)

Sushmita Shukla

Federal Reserve Bank of New York

 

Interim CEO

Nihar Malviya

Penguin Random House

He will succeed

Markus Dohle.

Chief Minister

Bhupendra Patel

Gujarat

 

Chief Minister

Sukhwinder Singh

Sukhu

Himachal Pradesh

He has replaced

Jai Ram Thakur.

Vice President

Sunil

Asia Pacific Broadcasting

Union (ABU)

 

MD & CEO

Shenu Agarwal

Ashok Leyland

 

Chief Scientist

Jeremy Farrar

World Health Organization (WHO)

He will replace Soumya

Swaminathan.

Chairman

Shaji K.V.

National Bank for Agriculture and Rural Development

(NABARD)

He has succeeded

Suchindra Misra.

CEO

Cindy Hook

2032 Olympic and Paralympic

Games

 

 


 

CMD

Rajeev Kumar

Vishnoi

NHPC Limited

 

 

Prime Minister

Leo Varadkar

Ireland

 

Prime Minister

Mette Frederiksen

Denmark

 

Member

Manoj Govil

Board of the Securities and Exchange Board of India

(SEBI)

 

Chairman

Dinesh Kumar Shukla

Atomic Energy Regulatory Board (AERB)

He has succeeded G.

Nageswara Rao.

Chairperson

Justice Hemant

Gupta

New Delhi International

Arbitration Centre (NDIAC)

 

Prime Minister

Sitiveni Rebuka

Fiji

 

MD & CEO

P.N. Vasudevan

Equitas Small Finance Bank

 

MD & CEO

Shamsher Singh

SBI Funds Management

Limited (SBIFML)

He has replaced

Vinay M Tonse.

Prime Minister

Pushpa Kamal Dahal 'Prachanda'

Nepal

He has succeed Sher Bahadur

Deuba.

Chief Executive Officer (CEO) & Chairman

Anil Kumar Lahoti

Railway Board

He will succeed Vinay Kumar

Tripathi.

Chairman

Santosh Kumar

Yadav

National Highways Authority

of India (NHAI)

 

Vice Chairman

Subhasish Panda

Delhi Development Authority

(DDA)

 

CEO

Ganji Kamala V Rao

Food Safety and Standards

Authority of India (FSSAI)

 

Additional Secretary

Hitesh Kumar S

Makwana

Ministry of Home Affairs

 

Additional Secretary and Development

Commissioner

Rajneesh

Ministry of Micro, Small, and Medium Enterprises (MSME)

 

MD & CEO

Baskar Babu

Ramachandran

Suryoday Small Finance Bank

 

Director

Manasi Tata

Kirloskar Systems Private

Limited (KSPL)

 

 


 

Central Vigilance Commissioner (CVC)

Praveen Kumar Srivastava

Central Vigilance Commission (CVC)

He has succeeded

Suresh N Patel.

 

Prime Minister

Benjamin

Netanyahu

Israel

 

United Nations

Coordinator

Abdullah Abdul

Samad Dashti

Black Sea Grain Initiative

 

 

253.                   has been conferred with the ‘Award of Excellence’ at the UNESCO Asia-Pacific Awards for Cultural Heritage Conservation-2022.

 

Answer: Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya, Mumbai

 

·         Award of Distinction: Stepwells of Golconda, Hyderabad

·         Award of Merit: Domakonda Fort, Telangana; Byculla Station, Mumbai

 

254.  Which state of India has introduced the Ganga Water Supply Scheme (GWSS)?

 

Answer: Bihar

 

255.  Who has won the ‘Para Sports Person of Year award’ at the Turf 2022 event?

 

Answer: Avani Lekhara

 

256.  Which animal has been approved as a 'food animal' by the Food Safety and Standard Authority of India (FSSAI)?

 

Answer: Himalayan Yak

 

257.  Teodoro Obiang Nguema Mbasogo has been re-elected as the President of                                                                                                                      .

 

Answer: Equatorial Guinea

 

258.  Recently, the Government of India (GoI) has appointed                   as the Nikshay Mitra ambassador.

 

Answer: Deepa Malik

 

259.  Who will be the chief guest at the Republic Day celebrations in January 2023?



Answer: Abdel Fattah al-Sisi (President of the Arab Republic of Egypt)

 

260.  Which Union Ministry of India has launched a community-led National campaign titled

“Nai Chetna-Pahal Badlav Ki” against gender-based discrimination?

 

Answer: Ministry of Rural Development

 

261.  The 19th Conference of Parties (COP19) to the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES), also known as the 19th World Wildlife Conference has been held in           .

 

Answer: Panama City

 

262.  Recently, the first India-ASEAN Defence Ministers Meeting has been held in which country?

 

Answer: Siem Reap, Cambodia

 

263.  Which lender has signed an agreement with broking partner SMC Global Securities Limited to open a 3-in-1 account?

 

Answer: Indian Overseas Bank

 

264.  Which country has planned to build its first moon base powered by nuclear energy by 2028?

 

Answer: China

 

265.  According to Mercom India Rooftop Solar Market Report Q3 2022, which state of India has topped the list of cumulative rooftop solar installations?

 

Answer: Gujarat

 

266.  Absolute, in collaboration with DigiSafe Insurance, has launched a do-it-yourself (DIY) crop insurance product named '     '.

 

Answer: Digifasal

 

267.  India has won the International Electrotechnical Commission (IEC) Vice Presidency and Strategic Management Board (SMB) Chair for the 2023-25 term. The headquarters of IEC is based in  .

 

Answer: Geneva, Switzerland

 

India’s representative, Vimal Mahendru has been elected as the IEC Vice President.

 

268.  Y 12705 (Mormugao), the second ship of Project 15B stealth-guided missile destroyer, has been delivered to the Indian Navy. The ship is built by .

 

Answer: Mazagon Dock Shipbuilders Limited (MDL)

 

269.  Recently, India has participated in the 22nd Council of Ministers' meeting of the Indian Ocean Rim Association (IORA) held at which place?

 

Answer: Dhaka, Bangladesh

 

270.  Union Minister of State for Health, Dr. Bharati Pravin Pawar has represented India in the 3rd High-level Ministerial Conference on Antimicrobial Resistance (AMR). Which country has hosted the conference?

 

Answer: Oman

 

271.  Anwar Ibrahim has been named the new Prime Minister of which country              .

 

Answer: Malaysia

 

272.  Which Indian University has topped the 12th Global Employability University Ranking and Survey (GEURS)